Forum Gökkuşağı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum Gökkuşağı

Forum Gökkuşağı. Sevginin Saygının Buluştuğu Tek Adres..
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Mangalcılar bu habere dikkat!

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
sakarya970
Süper Üye
Süper Üye



Mesaj Sayısı : 773
Yaş : 33
Nerden : malatya
Kayıt tarihi : 05/08/08

Mangalcılar bu habere dikkat! Empty
MesajKonu: Mangalcılar bu habere dikkat!   Mangalcılar bu habere dikkat! Icon_minitimePaz Ağus. 10, 2008 10:09 am

Kanserojenlerin oluşmaması için mangal ateşi ile pişirilen et arasında 15 santimetre mesafe bırakılması gerekiyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı Stratejik Geliştirme Başkanlığı, Tarımsal Kalkınma Vakfı ve Konya Büyükşehir Belediyesince ortaklaşa başlatılan AB destekli Gıda Tüketicisini Koruma ve Bilinçlendirme Projesi kapsamında, tüketicilerin bilgilendirilmesi için, Tarımsal Kalkınma Vakfı Konya Temsilciliğince broşürler bastırıldı.

Konya'nın yaya yoğunluğu fazla olan noktalarında dağıtılmaya başlanan “Güvenli Gıda” konulu broşürde, sağlıklı yemek pişirme ve hijyenle ilgili önemli noktalara dikkat çekiliyor.

Broşürde, evde yemek hazırlarken yiyeceklerin sağlıklı olması için unutulmaması gereken 4 nokta bulunduğu, bunlar “temizlik, uygun pişirme, soğutma ve çapraz bulaşmaya dikkat etme” olduğu belirtiliyor.

Sağlığı bozan yemeklerin çoğunlukla, hazırlanması sırasında çok basit temizlik kurallarına uyulmamasından kaynaklandığı ifade edilen broşürde, yemeği hazırlamaya başlamadan önce ve iş bittikten sonra ellerin yıkanması gerektiği, yemek yapacak kişinin ellerdeki bıçak kesiklerini su geçirmez bantla kapatması, kurulama bezlerinin sıkça değiştirilmesi, eller ve servis tabaklarının ayrı bezlerle kurulanması gibi öneriler sıralanıyor.

Uygun pişirme sayesinde ise gıda zehirlenmesine yol açan zararlı mikropların öldürüleceği vurgulanan broşürde, şu bilgilere yer veriliyor:

“Et ve et ürünleri, yumurta ve kanatlı etlerini iyice pişirmek önemlidir. Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden önce tamamen çözdürülmelidir. Yemeklerin bir kez daha ısıtılması sırasında, gıdanın bütün kısımlarında sıcaklığın en az 70 dereceye ulaşması gerekmektedir. Yemeklerde kullanılan yağların fazla yakılması kanserojen maddelerin artmasına yol açar. Etlerin mangal, barbekü gibi doğrudan ateş üzerinde pişirilmesi de, üzerinde kanserojenlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, ateş ile pişirilen etin arasında 15 santimetre kadar mesafe olmalıdır.”

Mikropların üreme ve toksinlerin oluşmasını engellemek için, pişmiş yiyeceklerden arta kalanların çabucak soğutulup buzdolabına konması, yiyeceklerin pişirilmesiyle soğutulması arasında geçen zamanın 2 saatten daha fazla olmamasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilen broşürde, çapraz bulaşmanın engellenmesi için ise çiğ yiyecekler ile pişmiş yiyecekler için ayrı kesme tahtaları veya yüzeylerinin kullanılmasının şart olduğu kaydediliyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Mangalcılar bu habere dikkat!
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Oyuncaklara Dikkat

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Forum Gökkuşağı :: HER TELDEN :: TÜRKIYEDEN VE DÜNYADAN HABERLER-
Buraya geçin: