Aşk Meleği Forumun Kraliçesi
| Konu: Yerli Cep Telefonları Perş. Ağus. 07, 2008 4:39 am | |
| Dünya devi firmaların hakim olduğu cep telefonu pazarında Türkiye´de de yerli cep telefonu üretimi arayışları öne çıktı. Raks, birkaç yıl önce başladığı yeni üretim cep telefonlarıyla pazarda yer bulmaya çalışırken, Arçelik ve Beko ise yerli üretim konusunda fizibilite araştırmasına girişerek, üretimde karar vermeye çalışıyor.
Raks Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Önel, yerli cep telefonlarının üretimi için 1994 yılında yatırıma başladıklarını ve 2000 yılında ilk telefonlarını piyasaya sürdüklerini söyledi.
Teknolojilerini sürekli yenileyerek piyasada varlıklarını sürdürdüklerini ifade eden Önel, ürünlerinin ne kadar yerli olduğu konusunda ''Nokia ne kadar Finlandiya orijinli ise biz de o kadar Türk orijinliyiz'' değerlendirmesinde bulundu.
Dijital dünyada faaliyet gösteren tüm firmaların teknolojik yaratıcılıklarını kullanarak software geliştirdiklerini ve dizayn yaptıklarını, üretimlerini ise en ekonomik yerde gerçekleştirdiklerini anlatan Önel, ''Biz de işin teknoloji kısmındayız. Geliştirmekte olduğumuz teknolojiler var. Makinalamayı ise dışarıda yaptırıyoruz. Makinalama işinde genelde Avrupa ülkelerini tercih ediyoruz. Şimdiye kadar Romanya ve Çek Cumhuriyeti'nde yaptırdık ama şimdi Uzakdoğu'da yaptırıyoruz'' diye konuştu.
-RAKS, 14 MODEL ÜRETTİ-
''Raks'' markasının bugüne kadar 14 model geliştirdiğini, son dönemde ise Raks 220, Raks 330 ve Raks 440 olmak üzere 3 modelin satılmakta olduğunu kaydeden Önel, Raks 220'nin gençliğe, Raks 330'un ise iş dünyasına yönelik üretildiğini belirtti.
Önel, Raks 440'ta ise pahalı telefonlardaki GPRS Clas 10 teknolojisinden ileri bir teknoloji kullanılarak Clas 12 ve mp3 çalar bulunduğunu ifade etti.
Sene sonunda televizyon seyredilebilen telefonları piyasaya vermeyi planladıklarını belirten Önel, ''Şu anda dünyada yapılabilen ve satılabilen telefonların hepsini yapabilecek bir yerdeyiz'' diye konuştu.
Arslan Önel, yerli üretimin piyasadaki gücünü artırabilmesi için sektörün önünün açılması gerektiğini de söyledi.
-BEKO VE ARÇELİK-
Beko Genel Müdür Yardımcısı Erem Demircan ise, cep telefonu üretmediklerini, Türkiye'ye uygun ürünleri ithal ederek, Arçelik ve Beko markalarıyla satışını yaptıklarını belirtti.
Cep telefonu üretim işine girebileceklerini ancak üretim işinin şirketleri için fizibil olması gerektiğini vurgulayan Demircan, cep telefonu üretiminde dünya devi firmaların faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, rekabet edilebilirliği de göz özününde bulundurmak gerektiğini kaydetti.
Fizibilite araştırmalarının sürdüğünü ifade eden Beko Genel Müdür Yardımcısı Demircan, cep telefonu üretip üretmeme konusunda karar almaya çalıştıklarını bildirdi.
| |
|