Forum Gökkuşağı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum Gökkuşağı

Forum Gökkuşağı. Sevginin Saygının Buluştuğu Tek Adres..
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Aşk Meleği
Forumun Kraliçesi
Forumun Kraliçesi
Aşk Meleği


Mesaj Sayısı : 595
Kayıt tarihi : 05/08/08

TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Empty
MesajKonu: TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR   TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Icon_minitimePaz Ağus. 10, 2008 12:16 pm

TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Close-up-of-pickles-in-the-jar-~-1574r-0018772




Çeşitli meyve ve sebzelerin sirke ve salamura (tuzlu su) içindeki laktik asit fermantasyonu ile veya sulandırılmış asetik asit (sulandırılmış sirke asidi) içinde oluşan üründür.
Turşuların ne şekilde hazırlandığı (asetik asitle, salamura veya sirke ile yapıldığı) ambalajlarının üzerinde yazılmalıdır. Ayrıca koruyucu madde katılmış ise bu husus da etiketinde belirtilmelidir.
Turşuyu oluşturan sebze ve meyvaların taneleri acımış, küflenmiş, bozlaşmış, ezilmiş, içi boşalmış, dağılmış, belirgin şekilde yumuşamış olmamalı, turşu suyunda hiç bir şekilde koyulaşma, salyalaşma görülmemelidir.
İştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileri olan turşulara sarımsak, hardal tohumu, maydanoz v.b. sağlığa zararsız çeşni maddeleri katılabilir, nohut, buğday gibi kuru besin maddeleri ve şeker konulabilir ve kapalı olarak, laklı teneke kaplar, şişeler, galonlar, tahta fıçılar ve plastik kaplar (polietilenli olanlar) içerisinde satılabilirler.
Tüketiciler, özellikle camda aldıklarında en azından bozulmuş görünüp görünmediğine ve lahana ve benzeri yiyeceklerin sofraya konulmadan önce de iyi temizlenmiş olup olmadığına dikkat etmelidirler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://gokkusagi.forum.st
Aşk Meleği
Forumun Kraliçesi
Forumun Kraliçesi
Aşk Meleği


Mesaj Sayısı : 595
Kayıt tarihi : 05/08/08

TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Empty
MesajKonu: Geri: TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR   TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Icon_minitimePaz Ağus. 10, 2008 12:18 pm

TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Aci_biber_tursusu



ACI BİBERLİ DOMATES TURŞUSU



Malzemeler:

4 kilo ufak açık yeşil acı biber
2 kilo domates (salçalık)
2 su bardağı sirke
30 diş sarımsak
12 çorba kaşığı kaya tuzu
Maydanoz veya dereotu
NOT:Malzemeleri isterseniz ihtiyaca göre orantılı bir şekilde azaltabilirsiniz.



Yapılışı:

Domatesleri geniş bir kabın içinde rendeleyin.
Biberlerin sapını kesin.
Domates rendesinin içine tuzunu, sirkesini, sarımsağını, biberleri katıp tüm malzemeleri harmanlayın ve kavanozlara doldurun.
Maydanozu üzerine yerleştirin ve kapağını sıkıca kapatın.(Domates asit yapacağı için kavanozları bir tepsi üzerine yerleştirirseniz 2-3 gün kadar kavanozdan sızma yapabilir. Suyunu 1 hafta kadar sonra kontrol edin. Azaldığı kadar su üzerine ilave edebilirsiniz.
Serin bir yerde muhafaza edin.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://gokkusagi.forum.st
Aşk Meleği
Forumun Kraliçesi
Forumun Kraliçesi
Aşk Meleği


Mesaj Sayısı : 595
Kayıt tarihi : 05/08/08

TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Empty
MesajKonu: Geri: TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR   TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Icon_minitimePaz Ağus. 10, 2008 12:19 pm

TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Lahanatursusu11



LAHANA TURŞUSU TARİFİ





1 küçük lahana
1 çay kaşığı şeker
8-10 dis sarmısak
3-4 defne yaprağı
1 çay kaşığı kırmızı biber

2 limon

1 çorba kaşığı nohut

1 çorba kaşığı kaya tuzu


Lahananın dış yapraklarını atınız. Diğer yapraklarını yıkayıp üç parmak genişliğinde dilimleyiniz. Nohut, defne yaprağı ve sarmısak koyarak kavanoza yerleştiriniz. Limon, şeker ve kırmızı biber ilave edip üzerine tuzlu su dökünüz. Lahanaya bir ağırlık koyup, kapağını kapatınız. Hergün suyunu başka bir kaba yüksekten akıtıp tekrar kavonoza dökerek havalanıp mayalanmasını sağlayınız. 10 gün sonra serin bir yere koyunuz.Lahana Turşunuz hazır . Afiyet Olsun
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://gokkusagi.forum.st
Aşk Meleği
Forumun Kraliçesi
Forumun Kraliçesi
Aşk Meleği


Mesaj Sayısı : 595
Kayıt tarihi : 05/08/08

TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Empty
MesajKonu: Geri: TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR   TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Icon_minitimePaz Ağus. 10, 2008 12:20 pm

TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Havuc



HAVUÇ TURŞUSU


Pek kart olmayan havuçların üzerleri kazınır ve bol suda yıkanır. Sonra bunlar büyüklüklerine göre ikiye veya dörde doğranırlar. Havuç parçaları kaynar suya atılır ve dirilikleri kaybolmayacak şekilde haşlanır. Sonra bir kevgirde süzülmeye bırakılır. Bir avuç kereviz yaprağı iyice yıkanır. 20 havuca 4 baş sarmısak hesabıyla sarımsakların kabukları ayıklanır ve bunlar bir havanda iyice dövülür. Yirmi havuca dört kırmızı biber hesabiyle kırmızı ve acı sivri biberler küçük parçalara doğranır. Dövülmüş sarımsaklar doğranmış biber sirkeyle karıştırılır. Suyu süzülmüş havuç dilimleri bir kavanoza istiflenirken her kata bir – iki kereviz yaprağı yerleştirilir. Sarımsaklı ve biberli sirke gezdirilerek döküldükten sonra havuçların üstü örtülünceye kadar sirke katılır. Aradan iki hafta geçtikten sonra havuç turşusu servise hazır duruma gelmiş olacaktır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://gokkusagi.forum.st
Aşk Meleği
Forumun Kraliçesi
Forumun Kraliçesi
Aşk Meleği


Mesaj Sayısı : 595
Kayıt tarihi : 05/08/08

TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Empty
MesajKonu: Geri: TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR   TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Icon_minitimePaz Ağus. 10, 2008 12:21 pm

TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Dill-pickles-~-bxp28163



ÇUBUK’UN MEŞHUR SALATALIK TURŞUSU (5 litrelik )

Malzemeler:

3,5-4 kilo turşuluk salatalık(kıtır kıtır olması isteniliyorsa 0 numara yani en küçük boy tercih edilmeli
Kavanoz yada bidonun alacağı kadar su
Kaya tuzu (Tuzun oranlaması Cubuktursusu.blogcu.com adresindeki “Turşu yapımında dikkat edilecek hususlar” adlı yazımızda belirtilmiştir.)
2 çorba kaşığı toz şeker
10-15 diş sarımsak
2 su bardağı sirke
Defne yaprağı yada dereotu

Yapılışı;

Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki salatalıklar kullanın. İçlerinde ezik, çürük ve küflü olanları ayırın; üzerlerindeki çamur, toprak v.b. kirleri yıkayın.
Salatalıkları ve ara ara sarımsakları bidona yerleştirin.
Farklı bir lezzet ve tat vermesi için defne yaprağı ve/veya dereotu en üste konulur.
Ayrı bir kapta turşu suyu hazırlanır.Her bir litre için 5 yemek kaşığı silme tuz ve 5 litre için 2 su bardağı su katılarak hazırlanan su salatalıkların üzerini örtene kadar doldurulur.
Bidonun ağzını sıkıca kapatın. Tezgah üzerinde yada düz bir zemin üzerinde 2 gün bekletin ki suyu azalırsa ki azalacaktır: üzerine biraz daha su ilave edin.
Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin.
Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin.
Afiyet olsun
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://gokkusagi.forum.st
Aşk Meleği
Forumun Kraliçesi
Forumun Kraliçesi
Aşk Meleği


Mesaj Sayısı : 595
Kayıt tarihi : 05/08/08

TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Empty
MesajKonu: Geri: TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR   TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Icon_minitimePaz Ağus. 10, 2008 12:22 pm

TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR Kark_turu_1



KARISIK TURŞU( 2 adet 5 litrelik bidon)



Malzemeler:

1 kg havuç
1 kg salatalık
1 kg körpe yeşil biber
10 Adet kırmızı biber
1 kg yeşil domates
5-6 çorba kaşığı kaya tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
10-12 diş sarımsak
Maydanoz , dereotu ve defne yaprağından herhangi biri

Yapılışı:

Havuçların dışını kazıyın ve halka şeklinde doğrayın.
Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin.
Salatalıkların baslarını alın.
Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip: sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın.
Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin.
Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin.
Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar bosaltın.
Defne yaprağını üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın.
Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://gokkusagi.forum.st
 
TURŞU NEDİR? /KoLaY TaRiFLeR
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Forum Gökkuşağı :: BAYANCA :: YEMEK TARİFLERİ-
Buraya geçin: